tiistai 10. heinäkuuta 2018

Kirjoja kirjoittamisesta: Haluatko (todella) kirjailijaksi?


Haluanko todella kirjailijaksi? Sitä olen pohtinut tämän vuoden aikana, ja siksi tämä Jera Hänninen ja Jyri Hännisen kirjoittama kirja tarttui kirjastosta mukaani. 

Kirjan nimi johti ainakin minua hieman harhaan, koska kirjailijan työtä tai itse kirjoittamista kirja ei varsinaisesti käsittele. Haluatko (todella) kirjailijaksi koostuu kahdesta osasta, joista ensimmäinen vastaa paremmin otsikon kysymykseen. Siinä kerrotaan fiktiivinen tarina runoilijaksi alkavasta kirjoittajasta ja hänen julkaisuprosessinsa sekä uransa etenemisestä. Mitään uutta tarina ei tarjoa sellaiselle, joka on tutustunut kirjailijan työn arkeen ja realismiin aiemminkin, mutta se on hauskasti kirjoitettu (mikäli sietää pientä inhorealismia ja kyynisyyttäkin).

Toinen osa koostuu kustannusmaailman aakkosista. Esipuheen mukaan tekijät tahtovat niiden kautta tutustuttaa kustannusmaailman (osin kirjoittamattomiin) pelisääntöihin. Tästä osiosta löytyy hauskoja anekdootteja ja kiinnostavia haastatteluja eri tekijöiltä kustannusalalta. Aakkosmainen tapa edetä tuntui alussa hauskassa, lopussa puuduttavalta.

Lopussa on vielä kannessa mainostettu Sofi Oksasen huoneentaulu. Oksasen neuvot on kuitenkin tarkoitettu lähinnä agenttia etsivälle. Kaltaiselleni kirjailijan uraa pohtivalle niistä ei mitään hyötyä ollut, joten nähdäkseni sinänsä varmasti hyödylliset neuvot olivat väärässä kirjassa tai väärän otsikon alla. 

Kirjan suurin ongelma onkin se, ettei se minusta vastaa nimensä kysymykseen. Odotin kirjalta muuta, joten sen lukeminen oli väistämättä pettymys. Muuten kirjoittajien huumoria ja realismia reippaasti yhdistävä tyyli olisi toiminut paremmin.

Suosittelen: hauskojen anekdoottien ystäville, kustannusalasta kiinnostuneille

2 kommenttia:

 1. KS

  oisko sittenkin kaikkein paras opas Waltarin Aiotko kirjailijaksi?
  Sen avulla ainakin Päätalosta tuli kirjailija.
  Ja siitä Päätalo kertoo moneenkin otteeseen Iijoki-sarjassaan.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Aiotko_kirjailijaksi%3F

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin Waltarin oppaan suunnilleen 15 vuotta sitten, mutta silloin olin vielä alkutaipaleella. Olen itse asiassa miettinytkin, olisiko nyt hyvä hetki palata uudestaan tämän teoksen pariin :)

   Poista