keskiviikko 1. elokuuta 2018

Heinäkuun kirjavinkki: Kuinka aika pysäytetään

Kuva: Aula & Co
Miten elää, jos voi elää satoja vuosia? Miksi elää, jos kehenkään ei voi rakastua eikä ketään rakastaa? 

Matt Haigin Kuinka aika pysäytetään kertoo Tomista, joka on elänyt yli 400 vuotta. Hän vanhenee huomattavasti hitaammin kuin tavalliset ihmiset, joten hän näyttää iästään huolimatta keski-ikäiseltä. Tomin kaltaisia alboja suojelee järjestö, jonka avulla albat vaihtavat asuinpaikkaa ja identiteettiä, ennen kuin heidän muuttumaton ulkonäkönsä alkaa herättää epäilyksiä.

Kun Tom palaa Lontooseen työskennelläkseen historian opettajana, hän alkaa kyllästyä salailemaan todellista itseään. Miksi elää, jos mihinkään tai kehenkään ei voi kiintyä? 

Tapahtumat etenevät eri aikatasoilla ja lukija pääsee Tomin kautta tapaamaan useita historian merkkihenkilöitä. Suuria yllätyksiä ei lukijalle ole luvassa, mutta kirja etenee sujuvaa vauhtia.

Kuinka aika pysäytetään pohtii elämän tarkoitusta, rakastamisen merkitystä ja ajan pysäyttämistä. Lopulta paras keino ajan pysäyttämiseksi ja hetkessä elämisessä vaikuttaisi kirjan perusteella olevan rakkaus. Vaikka edessä on menetyksiä ja murhetta, miksi miettiä sitä, kun elämä on tässä ja nyt?

Rakkauden lisäksi aika on kirjan merkittävä teema. Tom pohdiskelee, miten suhtautua ajan kulumiseen, ja sen tuomiin jatkuviin muutoksiin. Ehkäpä ihmiset päätyvät toistamaan historiassa samoja virheitä, koska he elävät niin lyhyen aikaa? 

Haigin teemat ovat sen verran yleisiä, ettei hän pysty tarjoamaan mitään järisyttävän uutta tai mullistavaa niiden käsittelyssä. Välillä teksti hyödyntääkin vanhoja kliseitä, mutta Haig tarjoaa kuitenkin riittävästi tuoreutta ja omaa tyyliä, että mielenkiinto pysyy koko ajan yllä. 

Haig kirjoittaa kepeästi ja viihdyttävästi, mutta kirjassa on myös surumielinen, kaihoisa pohjavire. Kirjan tyyli on kevyehkö, joten se oli myös mainiota kesälukemista. Suosittelen tätä teosta romantikoille, haaveilijoille ja elämän katoavaisuutta pohtiville. 

Kirjasta on ilmeisesti ensi vuonna tulossa elokuva, jossa Tomia esittää ihana ihana Benedict Cumberbatch. Ehdottomasti katsottava!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti