tiistai 26. tammikuuta 2021

8 syytä miksi sinunkin kannattaisi lukea e-kirjoja

Olen jo pitkään odottanut e-kirjojen vallankumousta. Koska sitä ei ole tullut, olen päättänyt jakaa e-kirjojen ilosanomaa kaikille. Tämän luettuasi haluat toivottavasti ainakin kokeilla e-kirjoja!

Oma joululahjani: Emmi Itärannan Kuunpäivän kirjeet

1) E-kirjaa ei tarvitse jonottaa tai odottaa
Kaikkia kirjoja ei löydy kaupan hyllyiltä. Kirjastossa taas suosituista kirjoista voi olla tuhansiakin varauksia. Verkkokirjakaupan tilausta joudut pahimmillaan odottelemaan viikkoja, kun se seikkailee postissa.
E-kirjan voit sen sijaan ostaa kotoa poistumatta etkä joudu odottelemaan - saat sen luettavaksesi heti! 

2) E-kirjojen valikoima on laajempi
E-kirjoista ei lopu painos. Vanhemmat kirjat löytyvät haulla yhtä nopeasti kuin uudet ja lisäksi valikoimassa on esimerkiksi indiekirjoja, vieraskielisiä kirjoja ja pelkästään e-kirjoina ilmestyneitä teoksia.

Anna Kaijan ja S. A. Keräsen Rajatut
oli mielestäni viime vuoden paras indie,
kun valitsin vuoden 2020 parhaat lukuelämykset.
3) E-kirja kulkee kätevästi mukana
Olit sitten matkalla töihin tai Timbuktuun, e-kirja kulkee mukana yhtä kätevästi kuin kännykkäsi. Lukulaitekin painaa vähemmän kuin ne sadat kirjat, joita siihen mahtuu. Voit halutessasi kantaa mukana vaikka koko kirjahyllyäsi. 
Vinkki: Lukeminen lisääntyy, kun kirja on automaattisesti aina mukana. Ei enää odotusaulojen nuhraantuneita arkistokappaleita tai loputonta somevirran rullausta!

4) E-kirja ei vie neliöitä
Niin paljon kuin rakastankin kirjahyllyjä, niiden muuttaminen ja säilyttäminen ei ole kovin kätevää. E-kirjojen säilytys vie toki muistia laitteilta, mutta ei elintilaa kodista. 

5) E-kirja on ekologisempi
E-kirjaa ei tarvitse painaa, kuljettaa eikä varastoida. Eihän e-kirjakaan päästötön ole, mutta voittanee paperisen kirjan kirkkaasti.

6) E-kirja on edullisempi
... tai ainakin sen pitäisi olla. Kaikki kustantamot eivät vielä ole lähteneet järkevään hinnoitteluun mukaan, mutta varsinkin kansainvälisiltä markkinoilta e-kirjoja voi saada todella edullisesti.

Inna Airolan Kaaren kertomuksen viimeinen osa
maksoi alle 2€, vaikka se on täysi kirja.
7) E-kirja mukautuu tarpeisiisi 
Kirjanmerkkejä et enää tarvitse, koska kirja jatkuu automaattisesti siitä, mihin olet jäänyt. Voit tehdä muistiinpanoja etsimättä kynää ja tuhoamatta kirjan ulkonäköä. Fontin mukautat isommaksi ja pienemmäksi toiveidesi mukaan. (Olen kuullut, että monet voivat tämän ansiosta unohtaa lukulasitkin.)

8) E-kirja on tulevaisuus
Omassa sydämessäni paperikirja tulee varmasti aina jollain tavalla olemaan se "oikea" kirja, mutta uskon silti, että e-kirjassa on tulevaisuus. Kuvia, videoita, linkkejä, toiminnallisuutta... Tulevaisuuden kirjat tulevat luultavasti muistuttamaan ainakin osin pelejä tai verkkosivuja. Tämä tulee varmasti näkymään jollain tavalla myös tavassa kertoa tarinoita, mutta ehkäpä se on ennemmin mahdollisuus kuin uhka.

Innostuitko kokeilemaan?
Muistathan, että e-kirjoja voi myös lainata kirjastoista ja monista muista lainauspalveluista, joten kokeilun ei tarvitse maksa mitään!

P.S. Myös äänikirjoissa ja paperikirjoissa on omat hyvät puolensa. Vaikka jotkut tahot yrittävät väittää muuta, usko pois, sekakäyttökin on täysin sallittua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti