tiistai 12. tammikuuta 2021

Kuinka kirja syntyy 19: Kustannussopimus!

Nyt se on virallista - olen allekirjoittanut kustannussopimuksen. Otava julkaisee Laakson ja Aavan tarinan!


Olen vieläkin täysin epäuskoisissa tunnelmissa. Kustannussopimuksen saaminen on ollut suurin ja pitkäaikaisin unelmani, enkä oikein pysty käsittämään, että se oikeasti toteutuu. (Odotan itse asiassa koko ajan, että joku soittaa minulle ja pahoittelee, että sopimusta tarjottiin vahingossa väärälle henkilölle.) Onneksi on aikaa sulatella asiaa vielä, sillä kirja ei ole ilmestymässä vielä tänä vuonna.

Kirjan julkaiseminen on monestakin syystä jännittävää, mutta tällä kertaa erityisesti siksi, että tulen uudelleen kirjoittajakaapista ulos. Kuvailisin tätä tekstiä historiaväritteiseksi, fantasiasävytteiseksi YA-romaaniksi, eli toisin sanoen hyvin erilaiseksi kuin aiemmat julkaisuni. Olen kyllä kirjoittanut spekulatiivista fiktiota paljon kauemmin ja paljon enemmän kuin chick litiä, mutta harva on vielä toistaiseksi päässyt lukemaan spefi-tekstejäni. Tämä teksti on myös kaunokirjallisempi ja vakavampi kuin aiemmat julkaisuni. 

Jännityksestä huolimatta on ihan mahtavaa päästä jakamaan tämä mielettömän rakas teksti lukijoiden kanssa. Se on kulkenut mielessä mukana pitkään, tekstinäkin jo vuodesta 2009, jolloin viime tipassa päätin osallistua NaNoWriMoon (eli kirjoittaa romaanin kuukaudessa). Sain silloin kyllä vaaditut 50 000 sanaa kasaan marraskuun aikana, mutta aika pikaisella laskutoimituksella selviää, ettei tästä ihan kuukaudessa kirjaa tullut…

Näiden vuosien aikana olen opiskellut kirjoittamista, pyytänyt palautetta, lukenut, lukenut, lukenut ja kirjoittanut, kirjoittanut, kirjoittanut. Illat, viikonloput ja lomat ovat menneet tiiviisti tietokoneen äärellä. Olisi helppo puhua vain siitä, miten kova työ kyllä palkitaan, mutta totuus on, että olen myös onnekas. Suuret kustantamot saavat n. 1000 uutta käsikirjoitusta vuodessa, ja niistä julkaistaan noin viisi. Tekstin täytyy osua oikeaan aikaan oikeaan paikkaan, vaikka se olisi kuinka hyvä. Olen siis todella kiitollinen, että juuri minä sain tämän käsittämättömän hienon tilaisuuden - ja vieläpä kaikista kustantamoista juuri perinteikkään ja maineikkaan Otavan kanssa. 

Vielä ei myöskään ole aika sen suuremmille juhlille. Teksti ei todellakaan ole valmis, vaan odottelee jo työpöydällä seuraavia editointeja. Ziljoonas versio täytyy saada valmiiksi seuraavia kommentteja varten.

Työtä on siis vielä paljon edessä, mutta kaiken tuskailun ja vääntämisen jälkeen on ainakin viimein varmaa, että tästä on oikeasti tulossa kirja.  

* * *

Ajattelin ottaa selvää, kuinka kirja syntyy. Seuraan tässä blogitekstisarjassani yhden käsikirjoituksen matkaa valmiiksi kirjaksi. 

4 kommenttia:

 1. KS

  näin sivulliseltakin pääsee helpotuksen ja ilon huoku: - VAU!

  Käytäthän kirjailijanimenä 'oikeaa' nimeäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta nyt ja matkan varrella :)
   Onhan tämä VAU!
   Kirjailijanimi ei ainakaan ole sama kuin aiemmissa julkaisuissa, mutta muuten on vielä pohdinnassa. Oikea nimi on vahvoilla :)

   Poista
 2. Paljon onnea sopparista!
  Onko julkaisuajankohta kuitenkin jo tiedossa vaikkei olekaan tänä vuonna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!
   Julkaisuajankohtaa ei ole vielä tarkasti päätetty. Ensi vuoden alkupuoliskolle toivoisin itse saavani tekstin julkaisuvalmiiksi. :)

   Poista