keskiviikko 8. elokuuta 2018

Kirjallisuutta opiskelemaan!

Palautin heinäkuun viimeisenä päivänä kirjoittamisen aineopintojen viimeiset tehtävät. Olin koko kesän stressannut tehtäviä ja odottanut hetkeä, jolloin opinnot ovat viimeinkin ohi. Ihanaa, kun töiden jälkeen on vapaata, eikä koulua!

Ja kuinkas sitten kävikään? Heti elokuun ensimmäisenä päivänä olinkin jo ilmoittautumassa kirjallisuuden perusopintoihin ensi talveksi. 


Vino pino kurssikirjallisuutta odottelee...
Miinukset:
1. Opiskelu töiden ohella vie aikaa. Ajasta tulee pula, joten opiskeluun panostaminen tarkoittaa sitä, että joudun luopumaan jostain muusta kivasta. 


2. Opiskelu ylisuorittajaluonteella on stressaavaa. En vain pysty laskemaan rimaa niin alas, etteikö tehtävien suorittaminen veisi aikaa ja energiaa liikaakin (ottaen huomioon, mitä hyötyä kurssien suorittamisesta lopulta on).


3. Kurssien suorittaminen ei aina tunnu niin suoraan hyödylliseltä. Joukossa on aina tylsiä ja turhia tehtäviä, joiden tekeminen nyt vain on pakkopullaa. 



Plussat:
1. Olen jo pitkään haaveillut äidinkielen opettajan pätevyydestä. Kirjallisuuden perusopinnot kuuluvat siihen.

2. Olen jo pitkään haaveillut opintovapaasta. Äidinkielen opettajan pätevyyden hankkiminen on hyvä syy oikeasti hakea sitä.

3. Kirjallisuuden opiskelusta on hyötyä myös kirjoittamisen ammattilaisuudesta haaveilevalle. (Väittävät Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden oppiaineen sivuilla.)

4. Tein netissä (viacharacter.org) vahvuustestin, ja vahvuuteni numero yksi oli uuden oppimisen ilo. En ihmettele tulosta, koska minä oikeasti nautin siitä, että saan opiskella uusia asioita. Oli siitä sitten hyötyä tai ei.

5. Rakastan lukemista. Klassikkokirjojen lukemiseen saan hyvää lisämotivaatiota kirjallisuuden opintojen pakollisista luettavista.

6. Olen jo muissa opinnoissa sivunnut paljon kirjallisuutta, joten tuttuakin tulee olemaan. Pääsen ehkä joillain kursseilla helpommalla?

7. Jyväskylän avoimessa yliopistossa opiskelu on minulle tuttua. Tähän asti minulla on ollut vain myönteisiä kokemuksia opiskelusta ja niiden joustavuudesta. Olen suorittanut siellä jo yhteensä 95 opintopistettä, enkä ole kertaakaan joutunut käymään Jyväskylässä!

Tuumasta toimeen. Teinkin jo alustavan opintosuunnitelman itselleni:

Syksy 2018
Kirjallisuustieteen perusteet (itsenäiset tehtävät) (5 op)
Länsimaisen kirjallisuuden historia (Verkkokurssi) (3 op)
Länsimaisen kulttuurin teemat ja kuvastot (itsenäiset tehtävät) (5 op)

Kevät 2019
Kotimaisen kirjallisuuden historia (2op) (Verkkokurssi)
Kirjallisuuden analyysi (5 op) (Verkkokurssi )
Kirjallisuuden tuntemus (Koppa-etätentti?) (5 op)


5 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon sekä vanhojen opiskeluiden päättymiseen, että uusien alkamiseen!

    "Ihanaa, kun töiden jälkeen on vapaata, eikä koulua!"
    Suoritin pari vuotta sitten opintoja avoimen kautta ja kun ne sitten vihdoin tuli päätökseen, niin vitsi sitä vapaa-ajan määrää.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ehkä ihan hyvä, ettei ehtinyt välillä tottua vapaa-aikaan. Olisi voinut olla vaikeampi aloittaa :D

      Poista
  2. Hehe, tsemppiä opiskeluihin! :D Minulla jäivät nyt nuo kaksi historiakurssia suorittamatta, mutta onneksi muut suoritukset eivät vanhene ja voin ottaa puuttuvat työn alle kun innostus iskee.

    Suosittelen tekemään Kirjallisuuden tuntemus -kirjan lukupiirinä, jos vain mahdollista ja muita innokkaita löytyy! Se on työläs kurssi mutta muiden kanssa keskusteleminen oli tosi antoisaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ... Niin, tarkoitin tietysti Kirjallisuuden tuntemus -kurssia. :D

      Poista
    2. Kiitos! Tsemppiä tässä kyllä tarvitaan, on tämä aika teoreettista verrattuna kirjoittamisen opintoihin. Eilen, kun koko sunnuntain väänsin esseetä kirjallisuusteorioista, mietin kyllä, että voisihan tämän elämän muuhunkin käyttää...

      Lukupiiri tai lähiopetus olisi varmasti hyvä vaihtoehto kirjallisuuden tuntemukselle. Vähän jo pelottaa, että jää itsenäisesti tehtäväksi. Sellainen pieni lohtu on, että aika monta luettavista teoksista on ranskalaisen kirjallisuuden klassikoita, joten olen jo ranskan opinnoissa tutustunut niihin. Täytyy kaivaa vanhat muistiinpanot esille.. :)

      Poista