Luku 1: Suosikkijuoma

Chin chin!
Kohotin kuohuviinilasini Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kanssani kilistelemässä olivat parhaat ystäväni ja lähtöporttimme määränpään kohdalla luki Pariisi. Normaalisti minun ei olisi paljon tarvinnut hakea matkafiilistä, mutta nyt lempijuomanikin maistui laimealta.
– Kolmekymppisille! Mira ja Miska-Tuulia huudahtivat lasien kilahtaessa yhteen.
Korvissani särähti. Sieltä se taas tuli. Luku, jota en varsinaisesti halunnut kuulla, nähdä enkä ajatella.
Hymyilin kuitenkin urheasti. Edessä oli kolme riehakasta ranskalaispäivää romantiikan pääkaupungissa! Tanssisin tossuni tasaisiksi, tapaisin urheita uroita ja mahdollisesti menettäisin sydämeni. Minulla olisi niin kiire kulautella kuohuviiniä, että tuskin edes ehtisin huomata ikäni jossain vaiheessa muuttuvan … isommaksi.
– Meidän on ehdottomasti otettava kaikki irti näistä kolmesta päivästä, sanoi Miska-Tuuliakin.
Ajattelin ehdottaa, että valloittaisimme heti samana iltana ensimmäiset yökerhot ja urhot, mutta Miska-Tuulia jatkoi:
– Tiesittekö, että Pariisissa on yli 200 museota? Puhumattakaan kaikista muista nähtävyyksistä. Jos haluamme nähdä kaiken, meidän on ehdottomasti aloitettava jo tänään.
– Ei kai meidän ihan kaikkia museoita tarvitse kolmessa päivässä käydä, Mira naurahti.
– Ei se mahdotonta ole! Olen itse asiassa tehnyt jo alustavia laskelmia…
Miska-Tuulia läväytti kahvilan pöydälle kasan kirjoja, oppaita ja esitteitä. Kiinnostavimmat kohteet oli merkitty pienillä tarralappusilla, jotka oli organisoitu monimutkaisen värikoodiston mukaan. Nähtävyydet oli kirjattu tärkeysjärjestyksessä Excel-taulukkoon, ja ohjelman optimoimiseksi Miska-Tuulia oli tehnyt jo alustavan aikataulun. 
Minä ja Mira vilkaisimme toisiamme ja kulautimme hätäpäissämme lasilliset kuohuviiniä kerralla alas.
– Niin, Mira rykäisi. – En ajatellut, että käyttäisimme ihan noin paljon aikaa museoissa. Eikö niistä tauluista löydy kuvat netistäkin? Minusta olisi parempi, jos keskittyisimme nauttimaan paikallisesta tunnelmasta. Voisimme vaikka vuokrata pyörät tai tehdä pienimuotoisen kaupunki-vaelluksen.
– Haluatko sinä todella urheilla lomalla? Miska-Tuulia kummeksui.
– Pyöräillä voi Suomessakin, mutta tällaisia taidenähtävyyksiä pääsee katsomaan vain kulttuuripääkaupungeissa. Vai mitä, Elina?
Molempien katseet kääntyivät minuun. Nyökyttelin tasapuolisesti kumpaankin suuntaan.
– Minä kyllä tutustuin taidekohteisiin jo silloin, kun olin Pariisissa vaihdossa. Enkä ole ihan varma, onko promillepäissään pyöräily sallittua Ranskassa.
Molemmat tuijottivat minua aivan kuin kansainvälisten kuohuviinien nauttiminen ei olisi lainkaan käynyt heidän mielessään, vaikka koko reissun tarkoitus oli nimenomaan ollut juhlia jatkuvaa nuoruuttani.
– No, mehän ehdimme miettiä ohjelmaa vielä perilläkin, Mira sanoi lopulta pirteästi. – Eiköhän oteta vielä yhdet odotellessa?
Olimme kyllä ottaneet jo yhdet ja toisetkin, mutta minua ei tarvinnut kauan suostutella. Join kuitenkin kuohuvaa Coco Chanelin tapaan vain ja ainoastaan kahdessa tilanteessa: silloin kun olin rakastunut, ja silloin kun en ollut rakastunut.
Eli siis lähinnä jälkimmäisessä. Vaikka mielestäni ei ollut mitään vikaa siinä, että olin sinkku (lukuun ottamatta selibaattia, somekatvetta, sukulaisvihjailuja, surullisia iltoja ja seurattomia aamuja), en ollut sentään ajatellut, että joskus olisin kolmekymppinen sinkku.
– Hei, Elina, vähän iloisempi ilme, Mira huokaisi tullessaan tiskiltä kuohuviinien kanssa. – Näytät taas siltä kuin olisit menossa hammaslääkärin kautta hautajaisiin.
– Sinähän lupasit, ettet tee kolmekymppisistä enää numeroa, Miska-Tuulia muistutti.
– Minähän olen suhtautunut synttäreihini todella rennosti… Mistä te nyt oikein puhutte?
Mira ja Miska-Tuulia aloittivat pitkän puheenvuoron ja kävivät läpi, mitä kaikkea kirjoitin 30 ennen 30 -listalleni edellisen vuoden aikana. Lista alkoi Karibialle muuttamisesta ja päättyi siihen, kun yhteiskunnallisesti merkittävä urani huipentui valintaan Vuoden opettajaksi. Väliin mahtui nettitreffejä, törkeän kalliita alushousuja, karaoke-esityksiä sekä kalenteri, josta rastin päiviä paksulla, mustalla tussilla. (Syntymäpäiväni kohdalle olin kirjoittanut tuomiopäivä.)
Nostin käteni pystyyn, kun ystäväni alkoivat muistella, kuinka päätin muuttua nollakuntoisesta sohvaperunasta olympiatasoiseksi maratoonariksi.
– Okei, okei, okei! Ehkä sitten olen stressannut hieman liikaa yksistä syntymäpäivistä. Mutta haluaisin kuitenkin muistuttaa, että lopulta todella juoksin sen puolimaratonin.
Jos olisin edelleen stressannut kolmenkympin ylityksestä, olisin jatkanut, että se puolimaraton olikin elämäni suurin saavutus. Kaikkien näiden vuosikymmenten jälkeen asuin edelleen samassa, säälittävässä pikkukaupungissa, työskentelin tylsän tavallisesti opettajana ja olin toivottomasti ja tahtomattani sinkku. Mutta enää en kärsinyt minkäänlaisesta ikäkriisistä. Vakuutin ystävilleni, etten tietenkään kuvitellut elämäni loppuvan siihen, kun täyttäisin kolmekymmentä. Eihän minkään oikeastaan tarvitsisi muuttua. Jatkossakin juhlisin yökerhoissa, matkustelisin megalopoleihin ja viettäisin villiä vanh… nuoruuttani. Nyt kun tuomio- ja/tai syntymäpäiväni oli edessäni, minusta oli jopa alkanut tuntua, ettei kolmekymmentä nyt niin paha numero ollut.
Ainakaan jos sitä vertasi neljäänkymmeneenkahteen, joka oli uusi pelottava ikäni.
– Oikea asenne, Elina! Kolmekymmentä täyttää vain kerran elämässä, sitten se on ohi, sanoi Miska-Tuulia. – Vähän kuin laastari, yhdellä repäisyllä se lähtee, vaikka vähän kirpaiseekin.
Miska-Tuulia taputti minua kädelle. Hän oli alkanut suhtautua ikäkriisiini myötätuntoisemmin sen jälkeen, kun hänen omat kolmekymppisensä olivat alkaneet lähestyä. Vielä vuotta aiemmin syntymäpäivilläni hän oli ollut vakaasti sitä mieltä, että 30 oli pelkkä numero siinä missä 29.
– Kolmenkympin täyttäminen on kuin verikoe, Mira virkkoi vanhempana ja viisaampana. – Jännittää kauheasti etukäteen, mutta ei sitä sitten lopulta edes huomaa.
Jätin kertomatta, että yleensä pyörryin verikokeissa. Hymyilin reippaasti ja sanoin:
– Paljonko kello on? Jokohan meidän pitäisi lähteä jonottamaan portille?
Mira katsoi rannettani ja ihmetteli, kuinka olin päässyt kolmekymppiseksi ostamatta rannekelloa itselleni. Hän oli kai unohtanut, että olin koko viime vuoden tehnyt kaikkeni unohtaakseni ajan kulun kohti kolmeakymmentä.
– Ei hätää, olen koko ajan tarkkaillut porttia, sanoi Miska-Tuulia. – Ensimmäinen merkki lähdöstä on, että portille ilmestyy henkilökuntaa. Siinä vaiheessa täytyy sitten siirtyä vauhdilla jonoon, jos haluaa päästä koneeseen ensimmäisenä. Kun kuulutus tulee, on jo myöhäistä. Hei, tuleekohan tuo lentäjä meidän koneeseemme…?
Käänsin katseeni kohti Miska-Tuulian osoittamaa miestä. Jos minulla olisi ollut rannekello, sen aika olisi pysähtynyt, tai ainakin hetkeksi hidastunut. Sydämeni ainakin unohti hetkeksi lyödä säännöllisesti. Mies oli tummatukkainen, leveäharteinen ja komeapiirteinen. Hänestä tuli itse asiassa mieleeni jokin tuttu julkkis.
Nostin nopeasti kasvoilleni romanttisen seksikkään ilmeeni, jota olin harjoitellut peilin edessä juuri tällaisia tilanteita varten.                 
– Onko sinulla paha olo? Miska-Tuulia huolestui.
Ilmeisesti ilmeeni kuitenkin toimi, sillä kapteeni kääntyi jo ohi kuljettuaan ja vilkaisi meidän pöytäämme. Hän kohotti kulmakarvojaan, hymyili ja iski silmää, ennen kuin astui sisään meidän portistamme.
– Hän katsoi suoraan sinuun, Elina! Mira hehkutti.
– Äh, älä viitsi. Eihän tässä reissussa ollut kyse miehistä, vaan meistä, sanoin ystävilleni, vaikka tunsin vatsanpohjassani pitkästä aikaa pieniä perhosia.
En edes muistanut, milloin olin viimeksi tavannut jonkun vapaan miehen Kotikaupungissa.  Kaikki aiemmat seurustelusuhteeni olivat päättyneet kammottaviin katastrofeihin, alkaen siitä, kun lukioaikainen poikaystäväni oli voidellut ja hoidellut mieluummin autoaan kuin minua, ja päättyen siihen, kun olin lopettanut surkean suhteeni säälittävän eksäni Kallen kanssa. Olin ollut niin kauan yksin, että olin jo alkanut ajatella, ettei koko maailmassa ollut minulle sopivaa miestä.
Paitsi ehkä Pariisissa. Jospa matkani päättyisi kuten lempielokuvani Amélie. Sen loppukohtauksessa Amélie ajelee mopon kyydissä ympäri Pariisia, kädet Nicon ympärillä. Minulla oli jo ennestään paljon hyviä kokemuksia ranskalaisista miehistä, joten ei olisi ihme, jos syntymäpäivämatkaltani löytyisi hoito(keino) krooniseen sinkkuuteeni. Eikö rakastuminen tavallaan kuulunut vakiona Pariisin-matkapaketteihin?
Kuohuviinin kihahtaessa päähän kaikki tuntui mahdolliselta. Miska-Tuulian megalomaaniset suunnitelmatkin alkoivat kuulostaa mielekkäiltä. Kolmenkympin koettelemus oli herättänyt minut ymmärtämään ajan rajallisuuden ja elämän ainutkertaisuuden. Jokaisesta sekunnista täytyi nauttia, koska se saattoi olla viimeinen sekuntini alle kolmekymppisenä. Tästä eteenpäin eläisin enemmän, pistäisin paremmaksi ja voimistaisin vain vauhtia!
– Huomio matkustajat lennolla Pariisiin…
– Voi ei, aloittelijan virhe! Unohdimme seurata porttia, Miska-Tuulia hätkähti, kun kuulutus kaikui odotustilassa.
Kuohuviini oli saanut Miska-Tuulian poistumaan hetkeksi vessaan. Nyt se kostautui. Sekunneissa porteille muodostui valtava tungos. Mira pudisteli päätään, kun katseli toisiaan tuuppivia turisteja.
– Kuvittelevatkohan ihmiset, että he jäävät koneesta, jos eivät järjestä tällaista suureellista show’ta?
Osoitin vastaukseksi sormellani Miska-Tuuliaa, joka oli jo kiilannut jonoon ensimmäiseksi. Hän huitoi meille oikealla kädellä kärsimättömän näköisenä ja pamautti samaan aikaan vasemmalla kyynärpäällä edelleen pyrkinyttä bisnesmiestä.
Minä ja Mira nousimme kiireesti ylös. Jätimme jälkeemme pöydän, joka oli täynnä tyhjiä laseja ja pikkupulloja.
– Olisi kyllä kannattanut ottaa saman tien pullo, olisi tullut halvemmaksi kuin juoda näitä yksittäisiä laseja, tajusin.
– Tuo, rakas ystäväni, on juuri sitä viisautta, joka tulee vasta iän myötä. Kaksikymppisenä sitä vielä uskoo yksille lähtiessään juovansa oikeasti vain yhden. Kolmekymppisenä ei enää huijaa itseään vaan ottaa suoraan pullon, Mira sanoi ja taputti minua olkapäälle.

Luku 2: Merkkilaukku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti