lauantai 28. toukokuuta 2016

Kolmenkympin kepeät kappaleet

Moni kirjoittaja tuntuu kuuntelevan musiikkia samalla, kun kirjoittaa. Musiikin kuuntelu auttaa minuakin pääsemään tunnelmaan, joten olen tehnyt soittolistoja projekteja varten. Ne toimivat erityisesti NaNoWriMojen aikana, kun tekstiä pitää saada syntymään lyhyessä ajassa paljon ja inspiraatiota on joskus vaikea löytää. Jo ensimmäisten tahtien kuuleminen tutusta soittolistasta voi joskus saada mielettömästi aikaan. Vaikkei yhtään huvittaisi kirjoittaa ja mielessä pyörivät arjen murheet, auttaa musiikki äkkiä hyppäämäänkin tarinoiden seikkailuihin mukaan.

Stephenie Meyer on tehnyt sivuilleen soittolistan jokaisen kirjansa yhteyteen, ja hänen hengessään tässä 30 ennen 30:n tämän hetken soittolista:  

1. P!nk: So What
2. Rihanna: Only Girl (In the World)
3. Kaija Koo: Kaunis rietas onnellinen
4. Tiktak: Sankaritar
5. PMMP: Pikkuveli
6. Jenni Vartiainen: Junat ja naiset
7. September: Cry for you
8. Steam: Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye
9. Britney Spears: Stronger
10. Jenni Vartiainen: Eden


(Jos yhä mietit, mitä Stephenie Meyer kuunteli, kun kirjoitti Twilightin, voit lukea sen täältä.) 

  Biisit eivät välttämättä kuvaa musiikkimakuani, enkä niitä kuuntele koskaan muulloin kuin projekti 30:n parissa työskennellessäni. Näiden tahdissa Elinan seikkailut ovat kuitenkin saaneet alkunsa. Biisit ovat tarkoituksellisesti kevyitä, koska siihen tekstikin pyrkii, ja biisien sanat taas sopivat Elinan maailman tunnelmaan. P!nkin So What on muotoutunut jo Elinan omaksi tunnussävelmäksi, ja sen hengessä Elina seikkailuistaan selviää. 

Teksti on edistynyt tämän viikon aikana lupaavasti, ja olen jo puolessa välissä menossa ensimmäistä raakaversiota. Uusia ideoita on tullut paljon, ja alkuun on tullut paljon lisäiltävää. En kuitenkaan aio aloittaa uutta muokkauskierrosta, ennen kuin olen päässyt loppuun asti ja kokonaisrakenne on paremmin selvillä. Yllättävän hyvin olen malttanut suunnitelmaani noudattaa, vaikka sen muoto onkin jo moneen kertaan muovautunut!

Vaikka tekeminen on ollut kivaa, kärsin tietystä malttamattomuudesta. En jaksaisi odottaa, että teksti on jo kokonaan alusta loppuun asti kertaalleen kirjoitettu, silloin jotenkin helpottaa, vaikka muokkaamista onkin edessä vähintään toinen mokoma. Teksti on nimittäin tässä vaiheessa vielä aika kamalaa, kun teksti täytyy vain saada runnottua paperille. Mutta ei ole muokattavaa, jos ei ole tekstiäkään.

On mahtavaa tehdä töitä taas Elinan kanssa. Itse pidän ihan hurjasti sankarittarestani, vaikka kustantamot eivät ilmeisesti olekaan hänestä niin kiinnostuneita. 30 ennen 30 ei nimittäin vieläkään ole saanut kustannussopimusta, mutta en anna sen nyt häiritä itseäni.
So what? I'm still a rock star!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti