Vuosi 2020 on ollut erikoinen lukuvuosi. En ole ollut päivääkään töissä ja perinteinen työmatkalukemiseni on jäänyt. Vauva taas on pitänyt huolta siitä, ettei päiväohjelmassa ole ollut turhaa vapaa-aikaa viikonloppuisinkaan. Ison osan tämän vuoden kirjoista olen lukenut yöllä unettomina hetkinä. (Tätä en suosittele kenellekään, koska uni ei takuulla tule kesken hyvän kirjan.) Oman mausteensa vuoteen on tuonut myös korona, jonka takia kirjaston käyttö on ollut rajattua.
KIRJOITUSOPPAAT
Taisin tänä vuonna lukea ainoastaan kaksi kirjoitusopasta, mutta ne olivat molemmat erinomaisia ja ansaitsevat maininnan.
Kanto ei kaunistele, mutta kannustaa. Harvinaisen rehellistä ja suoraa puhetta kirja-alasta ja kirjoittamisesta, mutta myös paljon konkreettisia neuvoja ja vinkkejä esimerkiksi apurahan hakemiseen, kouluvierailulle tai haastatteluun.
Koko arvioni kirjasta löydät Indieklubin blogista.
Päivi Haanpää & Terhi Rannela: Miksi en kirjoittaisi?
Tekstikokokoelma, joka tarkastelee kirjoittamista monesta eri suunnasta. Erityisen mielenkiintoista olivat taiteilijatreffikokeilut, kirjoittaminen vapaaehtoistyönä ja erään pöytälaatikkoon jääneen käsikirjoituksen tarina.
Lisää teoksesta voit lukea blogitekstistäni.
INDIE
Tänä vuonna syntynyt Indieklubi sai minut tutustumaan entistä enemmän Suomessa julkaistuun indiekirjallisuuteen. Suosittelen muitakin kokeilemaan! Jos epäilet, voiko indiekirjallisuus olla laadukasta, kannattaa aloittaa esimerkiksi tästä:
Anna Kaija & S. A. Keränen: Rajatut
Anna Kaijan novelleissa pääset seikkailemaan lohikäärmeiden Suomeen ja taikatyttöjen kouluun. Erityisesti lohikäärme-Suomen loppu iski täysillä!
S.A. Keräsen Kuoleman kysymys -pienoisromaani laittaa kuolemanenkelin vaikean tehtävän eteen. Suuressa onnettomuudessa on korjattavana entisen rakastetun sielu. Tapahtumien taustalla on Kanarian lento-onnettomuus, jonka yksityiskohdat Keränen ujuttaa varsin taitavasti tekstin lomaan. Jännittävä, hytisyttävä ja hauska!
Tästä kategoriasta löytyy listaltani vain yksi ehdokas, mutta se onkin sitä kiinnostavampi.
Tiitu Takalo: Minä, Mikko ja Annikki
Yhden puutalokorttelin historiaa jääkaudesta tähän päivään. Omaelämäkerrallisessa tarinassa Takalon elämä kietoutuu yhteen Annikin puutalokorttelin kanssa. Tampereen historian kuvaus on tarkkaa, mutta kaukana kuivasta. Tarinan kuljetus kuvan kanssa on taitolaji!
Sai innostumaan sarjakuvista – niitä on lisätty ensi vuoden lukulistalle.
Mesmeroiva tarina aikamatkustelusta. Epätyypillinen Reynolds monellakin tapaa: lyhyt teos, eikä avaruudessa seikkailla ollenkaan. Napakka tarina heittää Reynoldsille tuttuun tyyliin keskelle tapahtumia ja aikamatkustelun kierrokset heittävät pään pyörälle. Panoksena luonnollisesti maailman tulevaisuus.
Bonus: Suomi mainittu!
TIETO/NONFIKTIO
Noora Jokinen: Aikuinen nainen ratissa
Tämä pitäisi jokaisen ajamista jännittävän naisen lukea! Noora Jokinen hankkii ajokortin keski-ikäisenä eronneena äitinä ja opettelee ajamaan sekä huoltamaan autoa. Tarinan keskellä on tietoiskuja autoilusta ja Jokinen pohtii autoilua myös yhteiskunnan ja ilmaston näkökulmista. Ehkäpä naiset uskaltaisivat ajaa enemmän ja tekisivät vähemmän virheitä, jos koko maailma ei uskottelisi, että naiskuskit ovat huonoja? (Naiskuskeillehan sattuu itse asiassa tutkitusti vähemmän onnettomuuksia.)
YA/ LAPSET JA NUORET
Tähän kategoriaan osuu aika moni viime vuonna lukemani kirja. Laadukasta lasten ja nuorten kirjallisuutta julkaistaan tällä hetkellä todella paljon.
Anne-Maija Aalto: Korento
Satomin ystävä Mai lähtee nymfiksi. Satomin on päätettävä, taisteleeko hän vapauden puolesta kuten äitinsä. Kannattaako ulkokansalaisen toivoa? Voiko yksi ihminen pelastaa enemmän kuin itsensä? Tummatunnelmainen, mutta kauniskielinen dystopia.
Morriganin on määrä kuolla, kun hän täyttää 11. Sen sijaan häntä saavutaankin noutamaan Nevermooriin, jossa hän pääsee osallistumaan erikoiseen kykyjenetsintäkilpailuun. Mutta mikä onkaan Morriganin kyky?
Nevermoorin maailmassa koin hieman samanlaista värisyttävää taikaa kuin Harry Pottereiden kanssa aikoinaan. Maailma on rikas, sadunomainen ja mitä vain voi tulla vastaan... Myös jatko-osa kannattaa lukea!
Angie Thomas: Viha jonka kylvät
Starr on ainoa todistaja, kun poliisi ampuu hänen aseettoman, tummaihoisen ystävänsä. Starrin on päätettävä, kuinka kovalla äänellä hän kertoo totuuden, joka voi vahingoittaa häntä ja hänen perhettään.
Ahmittava, mutta myös sydäntä särkevä kirja. Teiniromaani romansseineen, mutta myös yhteiskunnallisesti kantaa ottava. Tekstin maailma ei ole mustavalkoinen, vaikka rodusta puhutaankin.
Vaikea vuosi vaati viihdettä lukulistalle, joten tässäkin kategoriassa ehdokkaita oli monta. Yhtään täysosumaa ei tälle vuodelle kuitenkaan osunut.
Mhairi McFarlane: Mitä jos en löydä sinua koskaan
Kun pitkä parisuhde päättyy, Laurie päätyy teeskenneltyyn suhteeseen. Arvata voi, millaisia ongelmia tästä seuraa.
Tämä ei ole paras teos McFarlanen tuotannosta, vaikka viihdyttävä onkin. Tässä on vähän liikaa kaikkea minun makuuni, eikä McFarlane saa seksismi-teemasta ihan kaikkea irti. Eron aiheuttamat tuntemukset erittäin samaistuttavia ja lopun suudelmassa on mielettömästi sähköä!
Marian Keyes: Tarinan toinen puoli
Gemman isä lähtee, Lily potee syyllisyyttä varastetusta miehestä ja Jojo on julkistamassa salasuhdetta naimisissa olevan miehen kanssa. Näiden kahden kirjailijan ja agentin tarinat kietoutuvat myös toisiinsa. Sujuvaa ja nopeasti luettavaa tekstiä, varsinkin jos ei anna joidenkin ärsyttävien yleistysten häiritä itseään.
Marisha Rasi-Koskinen: REC
Luk, Col ja mystinen kaksoisveli Nik. Tarina tarinoista, kuvista ja monesta muusta. REC on hämmentävän helppolukuinen ollakseen niin monitasoinen. Huikea, mystinen, outo teos, joka imaisee mukaansa, vaikkei koko aikana ole ihan varma siitä, mitä on lukemassa. Lue kuten haluat, valmiita vastauksia et saa. Tällainen teos voisi helposti olla tekotaiteellinen, mutta Rasi-Koskinen onnistuu pitämään tekstin aitona.
Suvi Vaarla: Westend
90-luvun lama kuulostaa ankealta aiheelta, mutta Vaarla löytää myös kauneutta ja myötätuntoa kerrontaansa. Miksihän lamasta muuten on niin vähän kirjoja, vaikka ainekset draamaan ovat valmiina?
* * *
Kuten aina, otan lukuvinkkejä vastaan. Paljasta siis lempparikirjasi tältä vuodelta!