* Ohje syntyi terapeuttisen kirjoittamisen kurssilla.
Tämä ohje sopii kaikenikäisille ja kaiken kokeneille. Tarvikkeet siihen löytyvät kaikkien
kotoa, joten aloittaminen on helppoa ja ilmaista. Valmistamiseen voi käyttää
aikaa niin paljon kuin itse haluaa, ja keitoksen voi valmistaa missä
elämänvaiheessa vain. Ohje ei ole vaikea toteuttaa, mutta lopputulos voi olla
yllätys. Kokeile siis reseptiä seikkailumielellä!
Tarvikkeet:
kynä
paperia
Maun mukaan:
unia
haaveita
muistoja
kuvia
elämäntapahtumia
Viimeistelyyn:
peilejä
1.
Kokoa ainekset ja ala hämmentää.
Varaa
itsellesi rauhallinen hetki. Ota kynä ja paperia. Istu alas ja ala kirjoittaa.
Sinun
ei välttämättä tarvitse tietää etukäteen, mitä keitokseen laitat. Ota ne
ainekset, jotka kaapistasi sillä hetkellä löydät. Tai sitten voit tietoisesti
kaivella kaapin pohjalta jotain, joka on jäänyt sinne homehtumaan. Keittoon voi
siis hyvin heittää eilisen jämät, vaikka ne haisisivatkin jo vähän
epäilyttävälle.
Ei
ole väliä, millaista keittoa tavoittelet. Voit kirjoittaa proosaa, runoutta,
blogia, päiväkirjaa, kirjeitä tai kaikkea sekaisin. Joskus voi olla hyväksi
laittaa sanoja valmiiksi annettuun muotoon, kuten sadun kaavaan tai haikurunon
tavuihin. Joskus on parempi antaa muodon yllättää tai kokeilla jotain muotoa,
jota ei tunne omakseen.
Tärkeintä
on, ettet mieti vielä lopputulosta. Kerro, mitä ajattelet. Kuvaa, mitä tunnet. Ole
rohkea ja anna sanojen tulla. Ne tietävät kyllä.
|
Keitoksesi voi olla kuin pullataikina,
joka vai paisuu ja paisuu... |
2.
Anna hautua.
Haudutusaika
riippuu siitä, mitä aineksia keittoon olet laittanut. Jos keittelet vain nopeaa
välipalaa unohtuneista unelmista, ei haudutuksen tarvitse olla pitkä. Jos taas
keittelet eilisen epäilyttäviä esansseja, pohjaan palaneita päiviä tai
menetyksen myrtyneitä mausteita, voi hautuminen kestää kauan.
Älä
yritä koskettaa keitosta heti, kun se on vielä kuuma. Joskus voi olla tarpeen
käyttää jopa pakastinta hautumisvaiheessa, tai ainakin nostaa keitos hetkeksi
hyllylle. Ota keitos esiin vasta, kun se on kosketuslämmintä.
3.
Maista ja hämmennä uudestaan.
Keitoksesta
ei ehkä tullut aivan sellainen, kuin kuvittelit, joten maistele sitä avoimin
mielin. Ovatko ainesosat muodostaneet uusia, yllättäviä yhdistelmiä? Ymmärrätkö
ehkä nyt paremmin, miksi et aiemmin ole halunnut käyttää jotain ainesosaa, tai
muutatko mielipiteesi jostain ainesosasta?
Varoituksen
sananen: Keitoksen maistelu voi joskus tehdä kipeää. Mutta jos et maista sitä,
menevät ainekset hukkaan.
Mitä
enemmän hämmennät soppaasi, sen uudempia makuja saat esille. Hämmennä kuitenkin
hellävaroen, sillä liika hämmentäminen voi saada keitoksen taas kiehumaan yli.
Muista,
että tämän keitoksen keittäminen on yhtä aikaa hallittua ja hallitsematonta.
Sinun on annettava keitokselle aikaa ja kärsivällisyyttä, etkä voi prosessin
aikana asettaa liikaa odotuksia lopputulokselle.
4.
Käytä peilejä.
Peilaile
keitostasi muiden keitoksiin. Voit löytää uusia mausteita reseptiisi tai
huomata, että joku muukin keittelee samantapaisia juttuja. Ehkä joltain
toiselta saat hyvän vinkin siitä, miten keittoa voisi hämmennellä eteenpäin.
Mitä
sakeampi soppa, sen tärkeämpää on, että löydät sille peilejä. Jos yrität pitää
keitoksesi vain omassa keittiössäsi, se voi alkaa maistua turhan katkeralta.
5.
Mausta.
Jos
sinusta tuntuu, että jotain puuttuu, voit kokeilla erilaisia mausteita. Voit
heittää sekaan unipäiväkirjan, vanhoja valokuvia, nuoruuden päiväkirjan, tulevaisuuden
haaveita…
Voit
ehkä haluta maustaa keittosi jollain juuri oikealla mausteella. Mausteen
löytäminen voi olla vaikeaa. Makustele vaikkapa erilaisia kuvametaforia.
Löytyisikö juuri oikea mauste jollain vieraalla kielellä, tai ehkäpä jostain
sellaisesta muodosta, jota et ole aiemmin kokeillut? Palaa alkuun, ja kokeilekin
jotain uutta.
Ehkäpä
jonkin keittiösi kaapin lukko aukeaa, ja löydät sen sisältä uusia aineksia.
6.
Tarjoile.
|
Pullistani tulee ainakin aina
persoonallisia... |
Nauti
keitosta! Se on sinun tekemäsi ja sinun näköisesi.
Muista
kuitenkin, että terapiakeitoksen on tarkoituskin jäädä hieman keskeneräiseksi.
Keitos voi eri päivinä maistua erilaiselta. Uudelleen hauduttaminen voi myös
muuttaa makua.
Vinkki:
Joskus
keitos voi jäähtyä niin, että jähmettyy massaksi. Jos tahdot, voit käyttää sitä
ja muovailla siitä haluamasi näköisen.
Valmistaudu
kuitenkin siihen, että muovailtu teoksesi ottaa jalat alleen ja kävelee
maailmalle. Sinun ei kuitenkaan tarvitse pelätä: Siinä vaiheessa, kun
taideteoksesi seisoo omilla jaloillaan, kukaan muu ei voi kuin aavistella,
mistä aineksista se on tehty.